lördag 17 januari 2015

En helg i Seoul

Efter en nästan full arbetsvecka ner i Daejeon så var det åter dags att styra kosan mot Seoul, för att på fredagen starta upp inspektionen inför nästa vecka. Inspektionen i sig är väl inte så mycket att orda om men det som är intressant är mötet mellan de olika kulturerna och hur de hanterar eller bemöter det som sker. Det går inte med enkla ord att beskriva men jag vill bara nämna att det är en insiktsfull iakttagelse som gör att man aldrig slutar upp med att förvånas, eller lär sig något nytt.
Men det var ju inte om arbetet som detta inlägg skulle handla om utan den helg som vi har spenderat här på vår fritid.

Vi som är här å jobbets vägnar och som jag till och från har umgåtts med är Kjell och Björn, som jag för enkelhetens skull klumpar ihop till "vi", för det är ju inte så exakt noga vem som har gjort vad.

Sevärdheterna har varierat från det kejserliga palatset till smågator på olika ställen i stan med markander mm. Seoul är en stor stad så vi har inte hunnit med så mycket som det låter men vi använde i alla fall lördagen maximalt. Nedan så ser ni detta, har tagit foto från ett utsiktstorn som ligger i den norra och "äldre" delen av stan. Det ni se är bara en förhållandevis liten del. Staden delas mellan den norra och södra via floden Han- River.

Vy mot söder

Floden Han - River, vy mot sydväst delar upp
staden i norra och södra stadsdelen

Vy ännu mer åt sydväst, någonstans i
de gyttret ligger vårt hotell

Vy mot norr

Vy mot något håll :-) nordost tror jag


Den norra del uppfattar jag som den mysigare delen av stan. Här ligger det olika marknader, palats, strövområden, parker, hus förstås med både stora och små gator med levande miljö, mer småskaligt. Södra delen är den "nyare" delen och mer industrialiserad med kontorsbyggnader, bilsalonger, shoppingcentran (dvs Mallar), men jag ska inte säga för mycket för jag har bara varit i norra delen och strövat för det mesta. Hotellet vi bor på ligger i den södra delen, Gangnam. Och för vissa av er så kanske namnet är bekant, Gangnam style kommer härifrån. Vi har dock inte blivit nämnvärt uppmärksammade eller påminda om detta.
Palatsens stad kan man säga om Seoul, det ligger minst åtta palats i den norra delen som jag kan räkna mig till på kartan. Vi besökte ett och det var det kejserliga palatset med secret garden. Kejsardömet tog slut 1926 när kungen dog 53 år gammal. Japanerna som annekterat Korea mellan 1910 och 1945 brände och förstörde mycket av palatset och alla dess byggnader men har genom åren restaurerats. Trots japanernas framfart så har det kejserliga biblioteket som är ca 600 år gammalt bevarats. Det ni ser i bilderna nedan är en blandning från själva palatset och secret garden som var den kejserliga trädgården, men är mest som en naturlig park med gångvägar, dammar och paviljonger för olika ändamål.

Stora porten till det kejserliga palatset
Palatsets huvudbyggnad
Två guidade turer inom området. En för byggnaderna och en för secret garden. Intressant med historiken kring kejsardömet och dess fall samt hur livet för dessa människor var.

Även om vädret ser ut att vara fint så vart det ganska kallt att ströva runt så med tiden gav vi upp å fikade i stället, kaffe å en våffla med nått kläf på men gott var det.
Inne i huvudbyggnaden med den
kejserliga tronen

En detalj på takkonstruktionen
som fanns på nästan alla palatsets hus 
En paviljong som låg vid en liten damm
inom secret garden, det fanns många
Marknadsgata i ett stort
marknadsområde
 som heter Namdeamun 


Tillika som det finns en massa palats så finns det marknader. En av dem som vi lade lite mer tid på var en marknad som de kallar den östra marknaden. Den fokuserar sig till största del på kläder, å det fanns en rackarns massa. Detta område är som en stadsdel som innehåller flera gator bara med marknadsstånd. Jag köpte ett par handskar för det var som sagt kallt att gå med bara händer. Kjell köpte ett par byxor som var för små så dem ska han i väg att byta.

Lördagen avslutades med en middag inom det komplex som vi bor på, revbensspjäll, mums. Efter lördagsmiddagen så vart söndagen ganska lugn, inget mer än att vi gick ut och tog en jätte promenad på ca 15 km på förmiddagen, lunchade sen till att knåpa med bloggen.
Dagen bjöd på nästan vårväder, inte lika kallt och blåsigt som igår.

Taget under vår söndagspromenad


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar